Jdi na obsah Jdi na menu
 


 Zdravé potraviny – Super potraviny – Superfoods

Jíme proto, abychom dodali tělu to, co ke svému životu potřebuje. Co potřebuje? Ve zkratce: bílkoviny, tuky, škroby a hlavně také vitamíny a minerály. Konečně si začínáme uvědomovat, jak důležité jsou také přírodní enzymy. Bez nich tělo nic nezužitkuje tak, jak by mělo.

Zde je seznam těchto nejznámějších potravin, které v sobě mají nejvyšší hodnoty právě díky podmínkám a podnebí, odkud pochází. Pokud jsou správně pěstovány, zpracovávány a skladovány, pak díky vitamínům, minerálům, enzymům, antioxidantům....., pomohou tělu od překyselení, pomohou jej také pročistit a plnohodnotný zdroj živin navodí správnou imunitu. Prostě Super! Jen buďte při jejich pořizování obezřetní, ne všechny firmy dbají na kvalitu. Nechejte si raději doporučit od někoho, kdo již má zkušenosti. Bohužel ani prodejny zdravé výživy nemusí zaručovat kvalitní zdroje. Viz například červnový prodej bio-jablek. Byla krásná – žlutočervená, radost se podívat. Jak je možné, že vydržela tak dlouho "čerstvá"? Bohužel jsou ozářená, uvnitř bez života a potřebných látek pro výživu těla...

Pokud se Vám podaří nalézt kvalitní zdroj přírodních živin poznáte to na své vitalitě. Vždyť byly používány a hlavně prověřeny mnoha generacemi, našemu tělu dělají móc dobře.

Ze své zahrádky jsem si vzpomněla na různé "plevele", které v kuchyni používám a dovídám se nyní o jejich prospěšnosti na naše zdraví. Jedním z nich je: KOPŘIVOVÁ SEMÍNKA  ...

Acai

Řadí se mezi ovoce, vzhledem připomíná borůvky či hrozny vína. Původem z deštných Amazonských pralesů v Brazílii. Je zásobárnou zdravé energie, vitamínů, omega mastných kyselin, antioxidantů, které odbourávají volné radikály. Díky tomu má veliké regenerační účinky, snižují únavu, zpomalují proces stárnutí, jsou prevencí proti civilizačním chorobám.

 

Aloe Vera

O této rostlince jsem si zjistila nejvíce informací poté, co nás znovu přivedla ke zdraví:

Je asi 300 druhů Aloe Vera, z nichž jen pár obsahuje větší množství léčivých látek jako vitamíny, minerály,  enzymy, poly a monosacharidy a další tělu potřebné látky. Obsahuje navíc acemanan, který zabraňuje rakovinnému bujení. Má více enzymů než Wobenzym (ten je navíc vyráběn chemicky, enzymů má jen 8). Obsahuje saponiny, díky nimž se tělo zbavuje kyselin, tuků a jedů.  Postupně  vyloučí z našeho těla všechno „smetí“, které se v nás za dlouhé roky nashromáždilo, může to být až 8 kg toxinů.  Vše v důsledku zamořeného ovzduší, vody, půdy, zbytků chemických postřiků, aplikace pesticidů, chemikálií, stresu. Nejlepší účinky pro lidský organismus a pokožku má Aloe Vera Barbadensis Miller, ta obsahuje více než 200 těchto výživných látek. Jen enzymů má 12 ! Díky tomuto širokému rozsahu obsažených látek se může dlouhodobě užívat. Na ostatní potravinové doplňky stravy si tělo právě kvůli té absenci širokého rozsahu a obsahu látek zvykne. Pěstuje se v Mexiku, Brazílii, kde má nejlepší, přirozené podmínky pro svůj růst a tím pádem tak vysoký obsah hodnotných látek. Je analgetikum, má skvělé účinky proti zánětům, virům, plísním, infekcím a bakteriím. Nejdůležitějším účinkem Aloe Vera je ale znovuobnovení průchodnosti cév a kapilár - zlepšený průtok krve poskytuje tělu možnost se samo léčit. Posiluje přirozenou imunitu těla a tím vším dohromady tak působí na 70 různých onemocnění. Toto široké působení je díky vyváženému poměru všech přítomných látek (tzv. synergický efekt). Aloe Vera je přírodní léčebný prostředek, který si vyhledá prvotní problém v těle a ten začne léčit. Takže se může v první řadě upravit úplně jiný zdravotní problém, než na co byl pořízen, u každého tak může začít účinkovat jinak. Ředěné šťávy a drinky z Aloe Vera ale takovou účinnost nemají právě kvůli absenci potřebných látek. Je to, opět, o té kvalitě. Úryvek z knihy Aloe Vera přírodní léčitel od Diane Gage: „ Prodává se o hodně moc více aloe vera, než se vypěstuje“. „Byli jsme šokováni zjištěním, že ve značném množství komerčně prodávaných produktů, na nichž byl uveden 100% obsah Aloe Vera, jsme nalezli 5, 10, 15, 20 a 30% Aloe Vera“... 

 

„ Stáří je jako bankovní konto. Cos tam vložil,

  dostaneš zpět“.

Goji

Má veliký obsah aminokyselin, je to zásobárna zinku, železa, mědi, vápníku, selenu a fosforu, které se v potravinách nachází jen velice zřídka a působí proti rakovinovým buňkám.Obsahuje vitamíny C, B1, B2, B6 a E a díky velkému obsahu betakarotenu jsou Goji vydatnější než mrkev. Má protizánětlivé účinky, díky polysacharidům se jedná o silný antioxidant, tj. látka neutrlizující volné radikály, to znamená že zabraňuje poškození buněk a stárnutí organismu.

Chlorella

Je sladkovodní řasa s vysokým obsahem chlorofylu. Ten má blahodárné léčivé a detoxikační účinky. Má množství vitamínů, minerálů, stopových prvků a aminokyselin které pomáhají s trávením, v detoxikaci a ke zvýšení imunity.

Kakaové boby

Obsahují přibližně 300 chemicky identifikovatelných látek, což z něj činí jednu z nejkomplexnějších potravin. Obsahují řadu minerálů, vitamínů a antioxidantů. Ty jsou v syrovém kakau vysoce stabilní a snadno vstřebatelné. Je zejména zdrojem hořčíku a organické síry v přírodě, přičemž právě hořčík je považován za jeden z nejvíce nedostatkových minerálů v současné stravě, která vede např. k přílišnému výskytu srdečních chorob. Kakao, respektive čokoláda, má na lidský organismus stimulující a povzbuzující účinky, často je spojována s láskou, potěšením, uvolněním a pocity štěstí. Látka arginin je považována za přírodní viagru.

Maca
I když není s Ženšenem příbuzná,  přezdívá se jí „peruánský ženšen“. Byla základní součástí jídelníčku původních obyvatel Peru, kteří využívali její schopnosti k posílení organismu, zvýšení energie, vytrvalosti a síly. Je to hlíza podobná ředkvičce, roste a pěstuje se ve vysokých nadmořských výškách peruánských a bolívijských And. Řadí se mezi silné adaptogeny, to jsou rostliny zvyšující odolnost organismu vůči stresovým situacím. Fungují na principu udržování rovnováhy všech tělesných systémů. Je schopna významně zvýšit energii pokud je to zapotřebí, ale také nestimuluje víc než je třeba. Posiluje imunitní systém a zregeneruje, omladí organismus.

Noni

Tento strom keřovitého růstu  objevili mezi prvními Indové, dnes se s ním můžeme setkat v tropických oblastech Jižní Ameriky a tichomoří. Plody stromu morindy – noni, obsahují více než 140 vitamínů a prvků, působí na ozdravném procesu organismu a proti rakovině.

Quinoa

Je velkým zdrojem vitamínů, minerálů, aminokyselin, antioxidantů a vlákniny. Obsahuje vysoké procento bílkovin, neobsahuje lepek a je dobře stravitelná. Má jemnou oříškovou chuť a lehce se připravuje jako příloha k jídlu, jako alternativa rýže či kuskusu.

Spirulina

Již starověké kultury Aztéků využívaly těchto nejhodnotnějších zásaditých přírodních látek. Obsahuje více než 50 důležitých látek, které podporují imunitní systém, zlepšují výkonnost, působí pozitivně na metabolismus a podporuje ozdravné mechanismy v těle.

„Lékař budoucnosti nebude dávat léky,

  ale soustředí pozornost pacienta na péči o tělo,

na dietu a na hledání příčiny a způsobu,

jak onemocnění předcházet. „ 

 - Thomas A. Edison -

 

Autor článku Irena Kalkušová, www.zdravi-m.estranky.cz/

Zaujal vás tento článek? Kliknutím na níže uvedené tlačítko jej můžete přidat na svůj profil na Facebook, doporučit jej svým známým e-mailem, popřípadě přidat k oblíbeným položkám ve vašem prohlížeči.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář