Jdi na obsah Jdi na menu
 


 Jistě, pane ministře (a navazující pokračování Jistě, pane premiére) je komediální seriál BBC z prostředí vysoké politiky natočený mezi léty 1980 a 1988. Jeho autory jsou Antony Jay a Jonathan Lynn. V anglickém originále se seriál jmenuje Yes Minister resp. Yes Prime Minister.

Obvyklou osou všech osmatřiceti epizod jsou souboje ministra pro administrativní záležitosti Jamese „Jima“ Hackera (Paul Eddington) s jeho stálým tajemníkem Sirem Humphrey Applebym (Nigel Hawthorne). Dvojici sekunduje osobní tajemník Bernard Wooley (Derek Fowlds).

Sitcom se stal velmi populárním a oceňovaným, vyhrál např. několik ocenění britské televizní akademie (BAFTA) a umístil se na šestém místě v hlasování o nejlepší britský sitcom v roce 2004. Šlo o oblíbený televizní pořad britské premiérky Margaret Thatcherové.

www.jistepane.jsemin.cz


CESTA - film o duchovní pouti do Santiago de Compostela

Americký oční lékař se vydá do Španělska pro ostatky svého čtyřicetiletého syna, který procestoval kus světa, ale na začátku své osmi set kilometrové pouti do Santiago de Compostela tragicky zemřel. Starý pán vezme synovu výbavu a vydává se na cestu za něj, spolu se synovým popelem. Cestou se zatrpklý a zarmoucený otec dává dohromady s dalšími poutníky a společně absolvují cestu plnou zážitků a přenádherných záběrů krajiny a památek.
Film je příjemným pohlazením. Je to spíše úsměvná, lidská komedie než tragédie, která je dokreslená patřičným a celkem odvážným výběrem hudebního doprovodu (Alanis Morissette/ Coldplay, ale i pravé country).
Tento malý nezávislý film, který je moderním zpracováním Čaroděje ze země OZ, natočil Emilio Estevez a do hlavní role obsadil Martina Sheena. Štáb dostal povolení natáčet obřad uvnitř hlavního kostela Santiago de Compostela, což se nikomu předtím nepodařilo.

 

ŠTĚSTÍ NA DOSAH - ukázka z tohoto filmu - jak se znovu najít...

 
 

LEGENDA O 1900 - úžasný film plný hudby - ukázky:

 

ROK ĎÁBLA

Když vydržíte mlčet, uslyšíte melodie lidí kolem sebe. Jarek Nohavica, Karel Plíhal a skupina Čechomor ve filmu režiséra Petra Zelenky a jeho přátel... Děj filmu se odehrává v letech 1992 - 2000, střídají se v něm hrané scény, které jsou rekonstrukcemi skutečných událostí let minulých nebo součástí fiktivního děje, s unikátními záběry archivu Jarka Nohavici a ostatních postav filmu.

Rok ďábla je příběhem člověka, který se postupně vymanil z vlivu alkoholu, nahrávacích společností a médií, ale zoufale osaměl. Jak sám říká: Být Nohavicou v roce 2000, to je hodně o samotě.

Jaromír Nohavica, František Černý, Václav Glazar, Jan Tříska, Jan P. Muchow, Jan Hřebejk, Saša Gedeon, David Černý, Karel Plíhal, Jaz Coleman, Jitka Obzinová, Danuše Klichová, Karel Holas, Marcela Houcová.

 

 


 

A další skvělé filmy...

Ke štěstí nevedou zkratky

Forrest Gump

Chyť mne když to dokážeš

Trosečník

Muži v černém

Bobby Mc Ferrin -filmový klip 1h44min, úžasná muzika

Letopisy Narnie

 

Saturnin - a je opravdu sluha sluhou ?