Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moje mléčně kvašená zelenina

Mléčně kvašená zelenina regeneruje střevo, podporuje růst střevní mikroflóry, udržuje rovnovážné složení žaludečních šťáv, zlepšuje trávení, napomáhá udržení acidobazické rovnováhy, posiluje imunitu, podporuje krvetvorbu, má antitoxické a povzbuzující účinky.

10 kg krouhaného zelí, 20 dkg soli, 2 dkg kmínu, pro změnu můžeme přidat i 8 bobkových listů a 10 g celého pepře

Zelí, nejlépe podzimní, nakrouháme, smícháme s ingrediencemi a necháme ½ h. odležet. Pak buď našlapeme do kameninových nádob, nebo napěchujeme do sklenic 0,7 l asi 3 – 4 cm od hrdla a sklenice dobře uzavřeme hlavou na zavírání zavařovacích sklenic. Dáme je na plech nebo do nějaké mísy a necháme v pokojové teplotě. Zelí začne kvasit, později  trochu téci ze sklenic. Je to v pokoji chvíli cítit, ale i zelí v kamenině senechává v pokojové teplotě těch 5-6 týdnů uležet. Po ukončení mléčného kvašení se sklenice samy uzavřou. Pak se může přendat do spíže či sklepa, vydrží do dalšího podzimu. Zelí můžeme mít k okamžitému použití stále na kuchyňském stole. Jen se tam, průběžně, dolévá převařená, vychladlá voda, pokud šťáva ubývá. Zeleninu pravidelně utlačuju. Je "hotové" čtvrtý den. Můžeme nechat na stole nebo dát později do lednice.Nemusíme takto připravovat jen zelí, ale i různé kombinace. Některé jsem již vyzkoušela a moc doporučuji.  Pár skleniček jsem odložila do spíže :

pc110021-----kopie.jpg

zelí + červená řepa 

zelí + kořenová zelenina

mrkev + petržel + celer

V plánu mám další varianty: cibuli, křen, ředkvičky, květák, bílou ředkev, fazolky, dýni hokaido. (ale aby to mělo význam, tak určitě ne z velkoobchodu a rozhodně ihned po sklizni) Možností, jak si mléčně kvašenou zeleninu připravit, je mnoho. Než ale začnete s kombinací více druhů zeleniny, je dobré zkusit nejprve jednodušší směs. Aspoň si tak vyzkoušíte přípravu a zjistíte, jestli vám tímto způsobem upravená zelenina chutná.

Pro přípravu je dobré mít hrnec na kvašení zeleniny, kterému se také říká „kvašák“, ale není to nutností. Zelenina se dá naložit i do normální sklenice. Určitě je lepší kvašení ve větších nádobách. Po zkušenosti z minulého roku, kdy jsem vyhodila 10 kg zeleniny ....., jsem si našla svou farmářku a její úžasnou a voňavou zeleninu. Takže teď se mi to již neopakuje. Tato zelenina totiž ještě má své enzymy a minerály, aby přirozeně zkvasila  laugh.

Pokud ale nemáte čas, nebo přístup k čerstvým, domácím, surovinám, doporučuji níže uvedený odkaz. Je plný zdraví. Tělo je složeno z minerálů, enzymů a proteinu, je třeba je průběžně doplňovat: www.frekvencezdravi.cz . 

 

Pro www.zdravi-m.estranky.cz zpracovala Irena Kalkušová


Zaujal vás tento článek? Kliknutím na níže uvedené tlačítko jej můžete přidat na svůj profil na Facebook, doporučit jej svým známým e-mailem, popřípadě přidat k oblíbeným položkám ve vašem prohlížeči.